Voor bezorgingsbedrijf PostNL is de overname van pakjesspecialist TNT Express een welkome opsteker. Als grootaandeelhouder kan PostNL een aardige boekwinst halen en komt de uitkering van dividend voor aandeelhouders weer in zicht.
De kwakkelende pakjesbezorger TNT Express staat weer in de belangstelling bij een grote Amerikaanse concurrent. Dinsdag bleek dat Fedex ongeveer 4,4 miljard euro biedt voor TNT Express, 33 procent meer dan de beurswaarde van het bedrijf op 2 april.
Eerder liep een overname van TNT voor United Parcel Services stuk op mededingingskwesties. Maar het eveneens Amerikaanse Fedex denkt die horde nu wel te kunnen nemen.
Dat bleek ook uit de positieve aanbeveling van TNT-topman Tex Gunning. Die noemde de beoogde overname dinsdag in een toelichting tegenover persbureau ANP “volledig complementair”. “Zij zijn sterk in de Verenigde Staten en op de lijn van de VS naar Azië. Wij zijn sterk in Europa en op de lijn Azië-Europa. Doordat we complementair zijn heeft de deal ook geen grote impact op het personeel. Daarnaast krijgen de aandeelhouders een mooie prijs.”
Gunning moest begin februari dit jaar nog nieuwe tegenvallers melden bij TNT Express, omdat ingrepen om de organisatie winstgevender minder snel dan verwacht soelaas bieden. Bij een zelfstandig voortbestaan in een sterk competitieve markt rekende TNT er begin dit jaar nog op dat aanpassingen pas binnen drie tot vijf jaar echt positieve resultaten zouden opleveren.
PostNL haalt boekwinst op verkoop belang TNT Express
Naast topman Gunning van TNT is er nog een andere partij die een verkoop van het pakjesbedrijf wel ziet zitten: grootaandeelhouder PostNL. Die heeft nog altijd een belang van 14,7 procent in het voormalige dochterbedrijf en is bereid dat te verkopen aan Fedex, zo liet PostNL dinsdag weten.
Bestuursvoorzitter Herna Verhagen is bezig PostNL in Nederland klaar te stomen voor het digitale tijdperk, door afkalvende postbezorging in te ruilen voor een centrale rol in de bezorging van online bestellingen. Lees ook het artikel: Hoe Herna Verhagen zorgt dat PostNL het digitale tijdperk overleeft
Het belang in TNT zorgde de afgelopen jaren vanwege de zwakke beursprestaties van dat bedrijf echter voor een reeks financiële tegenvallers bij PostNL. Eind 2014 stond het belang in het expresbedrijf voor 445 miljoen euro in de boeken bij PostNL. Als het bod van Fedex succesvol is, levert dat PostNL een boekwinst van bijna 200 miljoen euro op.
Die bijdrage kan PostNL goed gebruiken, want ondanks de operationele verbeteringen, was het eigen vermogen eind vorig jaar nog bijna 600 miljoen euro negatief. En zolang dat het geval is, mag PostNL geen dividend uitkeren aan beleggers.
Dividend voor aandeelhouders PostNL?
Als PostNL de boekwinst op de verkoop van het belang in TNT Express gebruikt om schulden af te lossen en de opgaande lijn in de winstgevendheid weet vast te houden, komt het streven om in 2016 weer dividend te kunnen uitkeren weer in zicht.
Het is dus niet zo heel verwonderlijk dat naast de koerssprong van 30 procent voor TNT Express, ook PostNL dinsdagochtend fors hoger werd gezet door beleggers. Het aandeel PostNL won bijna 13 procent.
Lees ook
TNT en Fedex verwachten geen problemen met Brussel bij overname
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl